3+1 rada, jak stolovat s batoletem a nezbláznit se

 

  

Víte, že základy stolování začínají už s prvními příkrmy? 
 
Začátky si ladíme podle sebe, to je na pohodu. „Hardkór“ začíná ve chvíli, kdy se naše miminko rozhodne, že to zvládne samo. Všichni se na tu chvíli těší, začíná být samostatná/ý, jupí!
Na druhou stranu je to zároveň i okamžik hrůzy. Náš miláček se totiž chystá vysypat na stůl, zem a do nejbližšího okolí, snídani, oběd, večeři a mezitím několik svačin (vím, o čem píšu :)
 
 
Jak se z téhle nově nabité "dovednosti" nezbláznit?
 
Mám řešení! Skvělou vychytávku v podobě nádobí s přísavkami. Konkrétně tyhle mističky na stole drží jak přibité a váš malý umělec se může snažit, jak chce, jídlo prostě nevysype. Jsou z kvalitního potravinářského silikonu, bez všech možných škodlivin a zvládnou myčku i mikrovlnku. Omrkněte je. Prodávají se v různých barvách, takže je v klídku sladíte s barvou kuchyně.
 
Když už jsme u toho šikovného nádobí, z téhle sérky se nám taky hodně osvědčily cestovní kelímky na sváču. Jsou super praktický. Dovnitř vložíte cokoliv chcete (ovoce, sušenky, piškoty) a dítě se v klidu občerstvuje samo. A když se váš malý drobeček rozhodne podělit se s místními holuby a kelímek otočí, měkká membrána obsah udrží a nic se nevysype, yes! A to šetří jak peníze za jídlo popadané na zem, tak především nervy maminek. Ty nemusí uklidňovat nešťastné batole, které si právě všechnu sváču rozsypalo po okolí.
  
 
 
 
 
Jak s batoletem správně stolovat?
Rad a doporučeních je všude až až, vypíchnu ty zásadní:
 
Buďte vzorem - dítě (často i nevědomky) kopíruje všechno, co děláte. Pokud tedy chcete, aby sedělo v klidu, v budoucnu neodbíhalo od jídla, nemluvilo s plnou pusou, nemlaskalo, nedělejte to ani vy. Ideální je i vypnutá televize a mobil daaaleko od stolu.
 
Stolování jako rituál – všimli jste si, že děti milují stereotypy a rituály? A tak i když doma najedete na nějaký systém, který se ze začátku nesetkává s všeobecným nadšením, vydržte. Dítě pochopí co, kdy a jak bude a ta známá a opakovaná posloupnost činností ho uklidňuje. A to platí i u jídla. Ideálně - umýt před jídlem ruce, jíst u jídelního stolu, stolovat v podobném čase, mít pevně daná místa u stolu, začínat a končit jíst společně.
 
Udělejte si z jídla radost – vyražte i s dětmi do restaurace, jde o hezky strávený společný čas. Neočekávejte ale, že dítě bude sedět x hodin u stolu a nebudete o něm vědět. Do tašky přibalte omalovánky nebo hračky a hry, které má rádo a které ho zabaví. Případně rovnou vyberte restauraci s dětským koutkem. Spokojené a zabavené dítě ocení i ostatní hosté restaurace, to všichni dobře víme :)
 
A to nejdůležitější - všechno dělejte postupně, nenásilně a přiměřeně věku dítěte. Přes všechny dobře míněné rady, nejlíp znáte svoje dítě vy. Nestresujte se, že Honzík bravurně ovládá příbor, zatímco váš Adámek upřednostňuje vlastní ruce. Áďa všechno dožene a možná z něj jednou bude ředitel zeměkoule :) Každé dítě je jiné, tak k tomu i přistupujte a nezapomínejte na zdravý selský rozum.
 
 
A jaké máte zkušenosti s první stolováním vy?
Podělte se s námi na IG bejbís.cz.
 
 
 
 
P.S. TIP! Až vám miláčkové trošku povyrostou, pro starší děti se nám doma osvědčilo tzv. „hoummejd prostírání“. Nestojí nic, vyrobíte si ho sami a ještě se při jeho výrobě pobavíte. Vezměte papír, tužku, talíř, sklenici, příbory a vše obkreslete (vaše dítko si to může domalovat nebo jakkoliv ozdobit). Při prostírání stolu pak váš potomek přesně ví, co kam patří a nenásilnou formou se tak učí základy správného stolování, dobrý, co? :)